Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Με ενοχλεί αγαπητοί μου συμπολίτες…

6 Σχόλια

… το γεγονός ότι και οι καλύτεροι κράχτες της Βαρωνίας ΠΑΣΟΚ, έχουν στραφεί ενάντια στον ΓΑΠ (τον Μεγάλο).

Διότι αποκλείεται η στροφή τους να αντανακλά τίποτα τύψεις συνειδήσεως και να γίνεται ερήμην της αλήτ που τους ταϊζει. Η στροφή μπορεί να σημαίνει μόνον ότι τα πράγματα πρόκειται να γίνουν και χειρότερα, κι ότι απαιτείται προετοιμασία γι’αυτό…

Δείτε π.χ. το σημερινό (αλλά και το χτεσινό) άρθρο του Πρετεντέρη…

«Υπάρχει διέξοδος;

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ευχάριστο που ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας θυµήθηκε χθες την ανάγκη «να παταχθούν οι απατεώνες του οικονοµικού εγκλήµατος». Θα ήταν ακόµη πιο ευχάριστο αν είχε θυµηθεί να πει δυο λόγια και για τα γεροντάκια που χά νουν τις συντάξεις τους. Ή, τουλάχιστον, για όσα δεν έχουν την τύχη να ζουν τη σύνταξή τους στα ύπατα πολιτικά και πολιτειακά αξιώµατα.

ΔΕΝ ΕΧΩ κανέναν λόγο να αµφισβητώ ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως βάδισε έναν δρόµο, ο οποίος καθ’ οδόν απεδείχθη (ή κατέστη…) µονόδροµος. Καµία κυβέρνηση δεν παίρνει τέ τοια µέτρα και κανένας πολιτικός δεν παίζει κορόνα – γράµ µατα το κεφάλι του, µε ελαφριά καρδιά. Υποθέτω, λοιπόν, ότι το έκαναν εξ ανάγκης και από υποχρέωση.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΟΜΩΣ, έχω βάσιµες αµφιβολίες αν αυτός ο δρό µος οδηγεί κάπου.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, µέσα στη γενική κρυάδα, πέρασε στα ψιλά η πρόβλεψη του υπουργού Οικονοµικών ότι η χώρα θα έχει φέ τος ύφεση 4% και του χρόνου άλλο ένα 2,6%.

ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ότι στο Πρόγραµµα Σταθερότητας του Ιανουαρίου η πρόβλεψη για την ύφεση ξεκίνησε από ένα 0,6-0,9%. Με άλλα λόγια, ο υπουργός οµολόγησε προχθές ότι η επιδείνωση της κατάστασης από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο είναι εντυ πωσιακή. Και κανείς δεν µπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα επιδεινωθεί και άλλο – ήδη, ας πούµε, ο «Εconomist» έχει µι λήσει για ύφεση 4,9%.

ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ επίσης ότι ο ίδιος υπουργός και η ίδια κυβέρνη ση διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους και έως την περασµένη εβδοµάδα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ζητήσει πρόσθετα µέτρα για το 2010 διότι θεωρεί υπεραρκετά αυτά που έχουµε ήδη πάρει. Το αποτέλεσµα το είδατε την Κυριακή!

ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ σηµαίνει δυο πράγµατα. ΕΙΤΕ ΤΟ ΔΝΤ δεν θεωρούσε τα µέτρα επαρκή, άρα µας έλεγαν ψέµατα.

ΕΙΤΕ ΤΑ µέτρα ήταν επαρκή αλλά δεν αποδίδουν. Μεταξύ µας, το δεύτερο είναι το χειρότερο. Διότι επιβεβαιώνει όσους (µεταξύ τους και τον γράφοντα…) θεωρούσαν εξ αρχής ότι το πρόβληµα δεν είναι η εξαγγελία των µέτρων αλ λά η υλοποίηση και η απόδοσή τους. Η οποία δεν είναι εξα σφαλισµένη. Και η οποία αποδεικνύεται ότι πάσχει.

ΑΥΤΑ ΤΑ σηµάδια είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Διότι υποδηλώνουν µια πολιτική η οποία δεν είναι απλώς αναγκαία ή χρήσιµη ή άδικη ή ασυνάρτητη ή ό,τι άλλο προκρίνει ο καθένας. ΑΛΛΑ ΜΙΑ πολιτική η οποία είναι επιπροσθέτως αδιέξοδη.

Μια πολιτική, δηλαδή, που έχει κόστος αλλά δεν θα έχει απο τέλεσµα. Με άλλα λόγια, ότι θα την πληρώσουν τα γεροντά κια χωρίς να καταφέρουν να σώσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.»

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Μαΐου 4, 2010 στις 11:04

6 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Αναρωτιέμαι πάντως εάν του ξεφεύγουν, δαιμονίστηκε ή τον έχει πιάσει κρίση συνείδησης μπροστά στον Αρμαγεδδώνa γιατί τελευταίως πετάει κάτι ειλικρίνειες που δεν μας είχε συνηθίσει έως τώρα. Σε άλλο άρθρο του λέει (και σωστά)

  «Tί πάει να πει ανταγωνιστικότητα και κόβουν τις συντάξεις;
  Οι συντάξεις δημιουργούν θέμα ανταγωνιστικότητας;
  Πού ξανακούστηκε αυτό, να κόβεις τις συντάξεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Μετέχουν οι συνταξιούχοι σε καμιά παραγωγική διαδικασία και πάμε να τους κόψουμε τις συντάξεις;
  Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα».

  Όντως πρωτοφανή..Όπως πρωτοφανής είναι και η επιμονή των αξιωματούχων της Ε.Ε. (και όχι του ΔΝΤ) για περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα απ΄τη στιγμή που ακόμα και οι ίδιοι οι εργοδότες δεν το επιθυμούν.
  Εκτός κι αν πέρα απ΄την ανταγωνιστικότητα στο στόχαστρο έχει μπει η κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μέσω μιας παρατεταμένης και βαθειάς ύφεσης.»

  Δωριεύς

  Μαΐου 4, 2010 at 11:25

 2. Η τρίτη και και τέταρτη παράγραφος αποτελεί σχόλιο του blog Greece Salonika από το οποίο δανείστηκα το χωρίο του άρθρου

  Το πλήρες άρθρο του Πρετεντέρη

  ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 3 Μαΐου 2010
  Μας τιµωρούν!
  Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

  ΛΥΠΑΜΑΙ, ΑΛΛΑ πολύ δύσκολα µπορώ να χαρακτηρίσω τα χθεσινά µέτρα «σχέδιο διάσωσης». Αντιθέτως, πολύ φοβούµαι ότι µάλλον πρόκειται για «σχέδιο τιµωρίας».
  ΕΝΑ «ΣΧΕΔΙΟ τιµωρίας» της ελληνικής κοινωνίας, η οποία µπορεί να έχει πολλά στραβά, να διέπραξε πολλά σφάλµατα, να έκανε τεράστιες κουτσουκέλες, αλλά δεν είναι µικρό παιδί για να τη δέρνουν µε τον χάρακα.
  ΚΑΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτό το πνεύµα αποπνέουν τα χθεσινά µέτρα.
  Αναγκαία; Χρήσιµα; Απαραίτητα; Αναπόφευκτα; Πείτε τα όπως θέλετε. Προσθέστε, όµως, και κάτι άλλο: άδικα και ασυνάρτητα. ΑΔΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ρίχνουν όλο το βάρος στους µισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ολόκληρες κατηγορίες ελλήνων πολιτών – οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, οι έµποροι, οι καταστηµατάρχες… – δεν θα συνεισφέρουν στην κοινή (υποτίθεται) προσπάθεια ούτε δεκάρα. Μόνο αν είναι καπνιστές και πότες θα τσοντάρουν. ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΑ ΕΠΕΙΔΗ δεν υπηρετούν αυτό που εξαγγέλλουν. ΘΕΛΟΥΝ, ΛΕΕΙ, να κάνουν «αποπληθωρισµό». Μάλιστα! Και την ίδια στιγµή αυξάνουν (για δεύτερη φορά µέσα στο 2010!) τον ΦΠΑ και τους έµµεσους φόρους, ένα κατ’ εξοχήν πληθωριστικό µέτρο. Τι σόι «αποπληθωρισµός» είναι αυτός που θα επιδιωχθεί διά της τόνωσης του πληθωρισµού;
  ΘΕΛΟΥΝ, ΛΕΕΙ, να µειώσουν το κόστος της εργασίας στο όνοµα της «ανταγωνιστικότητας». Μάλιστα! Αλλά τότε γιατί κόβουν τις συντάξεις; Μετέχουν οι συνταξιούχοι στην παραγωγική διαδικασία; Πού ξανακούστηκε να περιορίζεις το κόστος εργασίας κόβοντας τις αποδοχές αυτών που δεν εργάζονται;
  ΘΕΛΟΥΝ, ΛΕΕΙ, να εξυγιάνουν την αγορά εργασίας. Μάλιστα!
  Κι όχι µόνο απελευθερώνουν τις απολύσεις, αλλά περικόπτουν και την αποζηµίωση. Αυτό είναι άραγε εξυγίανση ή πριµοδότηση των απολύσεων; Και πόσο υγιής θα είναι η αγορά εργασίας σε µια χώρα µε οκτακόσιες χιλιάδες ή ένα εκατοµµύριο ανέργους;
  ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ µένει τελικά από αυτήν την ιστορία; Μια γεύση πίκρας. Διότι τον λογαριασµό θα τον πληρώσουν περισσότερο από όλους τα γεροντάκια. Δεν υπήρξε ούτε µια στοιχειώδης πρόνοια της κυβέρνησης ώστε οι περικοπές των συντάξεων να µην είναι γενικές αλλά να εξαιρούνται όσοι έχουν περάσει µια ηλικία ή όσοι βγήκαν στη σύνταξη έπειτα από έναν µεγάλο αριθµό ετών εργασίας. ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, το γεροντάκι που δούλεψε µια ολόκληρη ζωή για µια σύνταξη ή η χήρα του έµειναν απροστάτευτοι απέναντι σε εκείνους που θέλησαν να τιµωρήσουν όσους συνταξιούχουςµαϊµούδες κυκλοφορούν ανάµεσά µας.
  ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ; Θα µπορούσα ίσως να δεχτώ µια χώρα που αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει τον εαυτό της. Θα µπορούσα ακόµη να δεχτώ µια κυβέρνηση που αποδεικνύεται αδύναµη να προστατεύσει τη χώρα της.
  ΑΛΛΑ ΔΕΝ έχω σε καµία υπόληψη τη χώρα και την κυβέρνηση που δεν καταφέρνουν να προστατεύσουν τα γεροντάκια τους.

  Δωριεύς

  Μαΐου 4, 2010 at 11:41

 3. Ο στόχος είναι ακριβώς η εξαθλίωση του πληθυσμού…

  apostolosathinaios

  Μαΐου 4, 2010 at 12:30

 4. Ο κοινά αποδεκτός Ανώτατος Άρχων του Κράτους αφού για 2 μηνες ήταν εξαφανισμένος, (και γιατί να μην ειναι συνέβαινε κάτι σημαντικό ώστε να τοποθετηθεί; μηπως είμαστε ενα βήμα μετά την χρωκοπία,; μήπως κατά ομολογία του πρωθυπουργού έχουμε απώλεια εθνικής κυριαρχίας;μπα….), προσφάτως αποφάσισε και έβγαλε την ρομφαία του (μην φαντασθείτε τίποτα αιχμηρό, από κείνα τα πλαστικά τα πανηγυρτζίδικα που τα φέρνουν από την Ταιβαν) και λάλησε

  «…Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της κρίσης…»

  είπε ο ανώτατος άρχων

  Βέβαια …..

  Ο κος Παπουλιας, στο όχι και τόσο μακρυνό 1994 προκειμενου δικαιολογησει ο πατήρ του ΓΑΠ την αγορα ενός «κωλόσπιτου» στην Εκάλη, εμβαδού 532 τετρ. μετρων αντι του ποσού των 170 εκατομυριων δραχμων, ποσο που δεν δικαιολογουσαν τα εισοδηματα του εθνοσωτήρα Ανδρεα Παπανδρεου, ενεφανισθη ως εις εκ των δανειστων του εθνοσωτήρα μας (έγινε δηλαδή σωτήρας του εθνοσωτήρα μας δηλαδή δυο φορες σωτήρας μας κατά του παιδιού μας το παιδί δυο φορές παιδί μας) , ώστε να καλυφθη η αδυναμια της αποδειξεως του εισοδηματος του Ανδρεα στο …»ποθεν εσχες»

  Στο ίδιο …»πόθεν έσχες» αναφερόταν ότι ο Α. Παπανδρέου για την αγορά του σπιτιού είχε δανειστεί χρήματα από έξι άτομα του στενού του φιλικού του περιβάλλοντος.
  Από τον Γιάννη Αλεξίου 10 εκατ., ο οποίος είχε κάνει και τη διαπραγμάτευση με τους κληρονόμους Λουμίδη και είχε υπογράψει προσύμφωνο στο όνομά του.
  Τον μαιευτήρα Θέμη Λαμπρινόπουλο 20 εκατ.
  Τον επιχειρηματία Τζορτζ Χάλαγκ 65 εκατ.
  Τον Κάρολο Παπούλια 10 εκατ. Τον Γιώργο Κατσιφάρα 20 εκατ. &
  Τον Αντώνη Λιβάνη 30 εκατ.
  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=03.05.2003,id=24353328

  Βάλε στο θηκάρι την πλαστική ρομφαία Κάρολε και μην συμβουλεύεις τον υιόν του πατρός που «εδάνεισες» να «…τιμωρηθουν οι υπαιτιοι της κρισης…». Αλλιώς ζήτα μαζί με υιόν και τα λοιπά παράσιτα να καταθέσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία αύριο κι όλας θυσία στο Ελληνικό κράτος για να μπορείτε να χετε πρόσωπο και να δίνετε συμβουλές.

  Καιρός είναι να βγεί και ο άλλος πρώην καταλληλότερος σε κανά κανάλι να μας ζητήσει και τα ρέστα που δεν ξαναβγήκε Πρωθυπουργός, ενώ 5 χρονια ψωλοβαρούσε

  Ημαρτον Δία μου

  Δωριεύς

  Μαΐου 4, 2010 at 14:27

 5. Η αντίπραξη του Πρετεντέρη στον ΓΑΠ. αποσκοπεί νομίζω στην κλιμακούμενη διάσπαση του Πασόκ και την διαδοχή της από κυβέρνηση γκρουπούσκουλων με το «ρεύμα» Βενιζέλου σε σημαντικό ρόλο, για επιβολή ακόμη μεγαλύτερου χάους με στόχο τον διαμελισμό της Ελλάδας.

  Μποτίλια στο πέλαγος

  Μαΐου 6, 2010 at 22:25


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: