Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Ξανά ακριβώς, ξανά δυστυχώς…

3 Σχόλια

Από την Απογευματινή

Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Papanikolaou.konstantinos@gmail.com

 Διαβάστε ένα εφιαλτικό και ασφαλώς μη πραγματικό σενάριο που είδα στον ύπνο μου και το κατέγραψα. Σε μια χώρα (καμία σχέση με δημοκρατική χώρα της Ε. Ε.), λέει, η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει μεγάλη κρίση.

 Είχε όμως γίνει κυβέρνηση ξέροντας τι θα ανελάμβανε και αποκοιμίζοντας το λαό της με πολιτικές απάτες του στιλ «εμείς ξέρουμε και έχουμε την ανώδυνη λύση του προβλήματος» (αυτά συμβαίνουν σε μη δημοκρατικές χώρες).

 Έτσι έπρεπε να κρατάει ναρκωμένο το πόπολο να μην πολυκαταλαβαίνει το τσούξιμο από τα σκληρά μέτρα που συνεχώς θα του επέβαλε. Πήρε, λοιπόν, τους καλύτερους προπαγανδιστές της Αμερικής (εκείνοι είναι ανυπέρβλητοι) και τους ζήτησε συνταγές ήπιας νάρκωσης της μάζας. Και εκείνοι τις έδωσαν.

 Πρώτα, θα ξεκινήσετε με ψέματα του τύπου «Πω πω τι πάθαμε! Άλλα περιμέναμε και άλλα βρήκαμε. Είναι πολύ χάλια η χώρα, αλλά ευτυχώς ο αρχηγός μας είναι Ηρακλής και θα καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία, πριν το πάρετε χαμπάρι». Και κάποιοι το έχαψαν. Είχε βλέπεις σκουπίσει και στα νιάτα του για να ζήσει, ήταν και αθλητικός τύπος, οπότε…

 Και μετά από ένα ζέσταμα ανά τον κόσμο (Καραϊβική, Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες κλπ, με προεδρικά έξοδα) ο αρχηγός-Ηρακλής γύρισε και τους είπε: «Αν και μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί μόνοι μας, αν εσείς πληρώσετε και εγώ σας χρεώνω, γέμισα και ένα περίστροφο (πρώτον ρόπαλο δεν κρατάει ο σύγχρονος Ηρακλής και δεύτερον η συνταγή είναι αμερικανική. Άρα: περίστροφο).

 Αλλά οι κακοί κερδοσκόποι δε φοβήθηκαν το περίστροφο, ή έπιασαν ότι μπλοφάριζε και ήταν άσφαιρο. Έτσι συνέχισαν να τον δανείζουν δύσκολα και τοκογλυφικά.

 Ο πιστολέρο Ηρακλής τα έχασε και φοβήθηκε την εξέγερση του πόπολου που τώρα άρχισε να μυρίζεται μεγάλες στερήσεις. Και επιστράτευσε το τελευταίο χαρτί.

 Έβαλε το σερίφη του μαγαζιού του και έπιασε ως εκ θαύματος εκείνους που ήξερε από χρόνια ως τρομοκράτες. Και έστησε μεγάλο σίριαλ στα κανάλια. Τόσο όμορφα οργανωμένο που τη μια μέρα σκότωνε ένα γνωστό-άγνωστο, μετά από λίγο έπιανε μερικούς δήθεν άγνωστους και άφηνε για την επόμενη συνέχεια το πιάσιμο και άλλων για να υπάρχει suspense. Και μέχρι να βρει μία μία τις γιάφκες και τα υλικά τα μέτρα μπήκαν στο πόπολο. Το πόνεσαν αλλά εκείνο έβλεπε το σίριαλ και ξεχνιόταν. Ξύπνησα στη δημοκρατία μας, ευτυχής που εδώ τέτοια σενάρια δεν παίζονται…

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Απρίλιος 20, 2010 στις 11:06

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ Είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει η φαντασμαγορία του «νέου» που εισήγαγε στην πολιτική σκηνή ο Γ. Παπανδρέου.
  Ηδη, τα live υπουργικά συμβούλια εγκαταλείφθηκαν, οι ανακοινώσεις στο Διαδίκτυο περνούν απαρατήρητες, η επιχείρηση-αξιοκρατία κατέληξε θλιβερό φιάσκο με τους ημετέρους (γραμματείς) πάλι στα πόστα, η περίφημη διαβούλευση κατάντησε άλλοθι για την επιζήμια αργοπορία που στοιχίζει, και το φροντιστήριο στους υπουργούς καθώς και η… βαθμολόγηση των υπουργικών επιδόσεων απλώς προκαλούν θυμηδία… Η συνέχεια προβλέπεται χειρότερη: όσο θα εντείνεται η κρίση -με νέα, τρομώδη μέτρα- και θα διαγράφεται ζοφερή η προοπτική, η πανικόβλητη κυβέρνηση, δίχως «αέρα» και κουράγιο, θα δυσκολεύεται να εμπνεύσει, να πείσει και να επιβάλει κάποιες φρέσκιες ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν οξυγόνο στη λιπόθυμη μηχανή του κράτους. Ομως, ακόμη κι αν τα καταφέρει, το πολιτικό όφελος για την ίδια θα είναι μικρό. Σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης, οι θεσμικές διευθετήσεις, ώς και οι πλέον θετικές, περνούν απαρατήρητες ****Ηταν θέμα χρόνου ν’ αρχίσει η επιχείρηση εξωραϊσμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Πάγκαλος, Καστανίδης, Μπακογιάννη κ.ά.). Και ιδού η ιλαρή αντίφαση: ο μεν πρωθυπουργός εγκαλεί τη Ν.Δ. για το ΔΝΤ («Είναι εδώ από τα λάθη της πολιτικής των κυβερνήσεων της προηγούμενης πενταετίας), οι δε υπουργοί αποδύονται σε μια προσπάθεια νομιμοποιήσεως του Ταμείου στη συνείδηση της κοινωνίας. Σε λίγο δεν αποκλείεται να πουν ότι το ΔΝΤ επιστρατεύεται στη μάχη για τον σοσιαλισμό (…Αξιοσημείωτες, όμως, οι αντιδράσεις στο υπό έκρηξιν εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ) ****Είναι θέμα χρόνου να γενικευτούν οι συγκρούσεις μεταξύ μικροπωλητών (μεταναστών) και εμπόρων στο κέντρο της Αθήνας. Από τη μια, ένα μελίσσι απελπισμένων που παλεύουν για ψιχία επιβίωσης και από την άλλη μαγαζάτορες εν απογνώσει που διαμαρτύρονται για τις μαϊμούδες της αγοράς και την κατάσταση μπροστά στα μαγαζιά τους… Εύφλεκτο υλικό που πυροδοτήθηκε προσφάτως από αυτόκλητους προστάτες των εμπόρων, φαιάς προελεύσεως. Αν δεν ληφθούν μέτρα, είναι θέμα χρόνου η έκρηξη ****Πρώτος ο Κλεγκ στις δημοσκοπήσεις. Θέμα χρόνου η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην Αλβιώνα.

  apostolosathinaios

  Απρίλιος 20, 2010 at 11:18

 2. Παρατηρήστε αγαπητοί μου συμπολίτες τις παράλληλες πορείες των καθ’ημάς πραγμάτων με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο… Έχει περισσότερη σημασία απ’όση ενδεχομένως ακόμη φανταζόμαστε.

  apostolosathinaios

  Απρίλιος 20, 2010 at 11:21

 3. Εγώ πάντως θα μείνω με την απορία. Το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε αυτή η κυβέρνηση ήταν για την Ελληνική ιθαγένεια, το οποίο μέσα στην «ρου» (όπως βου,γου κτλ) των γεγονότων ξεχάστηκε από όλους. Γιατί;Πιθανότατα δεν υπάρχει κάποιος βαθυστόχαστος λόγος. Πιθανότατα φταίει η η έλλειψη στοιχειώδους νοημοσύνης, ίδιον της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυβερνόντων. Υπάρχουν όμως και δεύτερες σκέψεις

  Τώρα που το φερε η κουβέντα, όλη αυτή η ιλαροτραγωδία, που ακόμη και οι ΘΑΣΟΚΟΙ κατηγορούν τον ΓΑΠ για μειωμένη αντιληπτική ικανότητα έχει αρχίσει να μου δίνει στα νεύρα. Συγγνώμη αλλά ή είναι-είμαστε μεγαλύτεροι μαλ…κες (mind my French) αφού βάλαμε ένα αρχι μαλ…κα να μας κυβερνάει εν γνώσει μας, ή είμαστε όλοι το ίδιο τουλάχιστον μαλ…κες με αυτόν. Προσωπικά έχω την υποψία ότι κάπου υπάρχει μια «παρέα» που από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο ανεψιός τους εθνοσωτήρα και έγινε κυβερνήτης ο γιος του εθνοσωτήρα σπάνε πλάκα μαζί μας γιατί απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν πρωθυπουργό τον οποιοδήποτε………..

  nikolas

  Απρίλιος 22, 2010 at 22:19


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: