Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Περί της επισκέψεως Ομπάμα στην Άγκυρα…

3 Σχόλια

… ή δύο βασικές παράμετροι που χτίζουν την στάση των Η.Π.Α. απέναντι στο τριγωνικό πρόβλημα «Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία»:

Παράμετρος α. Η Τουρκία του Ερντογάν κινείται πλέον ολοένα και ανοικτότερα προς ρωσικότερες στέππες και ιρανικότερα οροπέδια…  Η απαγόρευση διέλευσης των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της Τουρκίας κατά τον πόλεμο του Ιράκ, ο εσωτερικός πόλεμος εναντίον των Στρατηγών που κλιμακώθηκε επικίνδυνα με την υπόθεση Εργκενεκόν, το βάλτωμα των μεταρρυθμίσεων για την είσοδο στην ΕΕ, η απόλυτη μεταστροφή θέσεων (και πιο σημαντικό, δράσεων… ) απέναντι στο Κουρδικό και, κατ’ επέκταση, στο Ιράκ (και η συμφωνία επ’αυτών με το Ιράν… για πρώτη φορά ύστερα από αιώνες), η ξαφνική αποκλιμάκωση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, η αποδοχή του Ερντογάν ως διαμεσολαβητή στην Μέση Ανατολή από παραδοσιακούς βασσάλους της Μόσχας όπως η Συρία και η Χαμάς, η στάση της Τουρκίας κατά τον πόλεμο της Γεωργίας, η συμβολική (αλλά και χρησιμότατη στον δρόμο για την προσέγγιση με την παντουρανική παραδοσιακή Ακροδεξιά της Τουρκίας, αλλά και τους πανταχού Ισλαμοφασίστες) ρητορική εναντίον του Ισραήλ, η προοδευτική εξαγρίωση των ηθών των ακροδεξιών στις τουρκικές πόλεις, αλλά και οι αγκαλιές και τα φιλάκια Ερντογάν-Πούτιν στην τελευταία τους συνάντηση, ήταν too much για να περάσουν απαρατήρητα στην Ουάσιγκτον.

Με τους Συντηρητικούς και την Κοντολίζα στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. όλα τούτα τα απρεπή του Πασά σήμαιναν ψύχρανση σχέσεων και σιωπηλές προειδοποιήσεις.

Με τους «Κλιντονίστας» όμως στο Υπουργείο Εξωτερικών και τον Μπάιντεν αντιπρόεδρο, η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική. Διότι αυτή η πτέρυγα των Δημοκρατικών έχει δείξει ήδη αρκετά δείγματα γραφής όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική… Σύμφωνα με την δική τους φιλοσοφία, είναι και ηθικόν αλλά και νόμιμον οι Υπερδυνάμεις να «συνεργάζονται», χωρίζοντας κοινή συναινέσει τον κόσμο σε σφαίρες απόλυτης και αποκλειστικής εκμετάλευσης -ακόμα κι αν αυτό σημαίνει διασπάσεις κρατών, εμφυλίους και σφαγές (λ.χ «εγώ βουτάω Κόσσοβο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, η Γερμανία θα πάρει Κροατία και Σλοβενία να μην διαμαρτύρεται, κρατάς εσύ τσιφλίκι σου την Σερβία, κι αφήνουμε στο μέσον μια Βοσνία και την Βοϊβοντίνα για να ‘χουμε μιαν ασφάλεια βρε αδερφέ έτσι και τσακωθούμε….» ).

Με την Χίλαρι και τον Μπάιντεν στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. τα παραπάνω τερτίπια του Πασά δεν είναι καθόλου απρεπή. Απλά σημαίνουν ξαναμοίρασμα της τράπουλας -αλλά και των δύστυχων λαών που θα βρεθούν επάνω στο τραπέζι…

Παράμετρος β. Η ελίτ της Ελλάδας του Κωνστατίνου Β’ είναι για άλλη μια φορά κάθετα διχασμένη σε ένα αμήχανο Δυτικό και σ’ ένα… πολυμήχανο Ανατολικό Κόμμα, και μόνον το δεύτερο διαθέτει έστω και κατ’ επίφαση πολιτικό λόγο. Απέναντι στις αερολογίες και τις αφηρημένες έννοιες των δυτικόφιλων της χώρας, το Ανατολικό Κόμμα παρατάσσει σαφέστατες κατευθύνσεις, ακτιβισμό, λαϊκίστικη ρητορική και όποτε χρειαστεί και την ανάλογη βία. Η Ουάσιγκτον είναι σε θέση φυσικά να παρατηρήσει τα εξής τρία:

1. Το Δυτικό Κόμμα της χώρας μας δείχνει ανίκανο να οργανωθεί σε σχήμα, ώστε να εκφράσει οποιαδήποτε πολιτική βούληση. Παραμένει σταθερά προσκολλημένο στα τζάκια. Αλλά κι όταν αρθρώνει πολιτικό λόγο όσον αφορά το σύστημα Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία, αυτός ο λόγος κινείται γύρω από το δίπολο «στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων της Τουρκίας με αποκλιμάκωση-Δίκαιη λύση στο Κυπριακό». Όσον αφορά την Ρωσία δε, το Δυτικό Κόμμα είτε δεν έχει άποψη, είτε απλά την αποδέχεται ως νόμιμο συνεταίρο και συνομιλητή σε θέματα κλειδιά… Δηλαδή το Δυτικό Κόμμα θέλει Δύση ανεξαρτήτως τιμήματος, στηρίζει Ερντογάν και δεν αντιμάχεται τον Πούτιν.

2. Το Αριστερό τμήμα του Ανατολικού Κόμματος όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά συμμερίζεται τις θέσεις (;) του Δυτικού Κόμματος, όσον αφορά τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ είναι «αντιϊμπεριαλιστικό», όσον αφορά Τσετσενίες, Γεωργίες, Αμπχαζίες, Βενεζουέλες, Νταρφούρια, Ζιμπάμπουες, κάτι δολοφονημένους δημοσιογράφους, κάποιες νεοναζιστικές νεολαίες της Νέας Ρωσίας κλπ. είναι… τυφλοκωφάλαλο, όσον αφορά την Οικονομία επιθυμεί η χώρα να μετατραπεί σ’ ένα απέραντο κρατικοδίαιτο μποστάνι, και όσον αφορά το θέμα της πολιτικής βίας είναι κάθετα εναντίον της -παρεκτός κι αν την ασκούνε μέλη του… Δηλαδή το Αριστερό τμήμα του Ανατολικού Κόμματος είναι βαθύτατα αντιδυτικό, στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Ερντογάν και ψηφίζει ως επόμενο πλανητάρχη τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

3. Το Δεξιό τμήμα του Ανατολικού Κόμματος όσον αφορά το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία είναι βαθύτατα… τουρκοφαγικό. Και μάλιστα τόσο στοχευμένα τουρκοφαγικό, ώστε ακόμα και μέσα στην Τουρκία να δημιουργείται αργά αλλά σταθερά η εντύπωση ότι εάν δεν είχαν οι Στρατηγοί καμμία συμμετοχή στην εξουσία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ήταν ένας απέραντος Παράδεισος… Όσον αφορά τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ το Κόμμα είναι «αντιϊμπεριαλιστικό» και «αντισιωνιστικό», όσον αφορά το Ξανθό Γένος περιμένει μετά Βαϊων και Κλάδων τεριρέμ και ρωσικά αεροπλανοφόρα στην Μεσόγειο, όσον αφορά την Οικονομία πιστεύει κάθε φορά ό,τι θα κολακέψει τους λούμπεν δυνητικούς ψηφοφόρους του, κι όσον αφορά το θέμα της πολιτικής βίας είναι κάθετα εναντίον της -παρεκτός κι αν την ασκούν ο Στρατός, η ΕΛ. ΑΣ, η Χρυσή Αυγή, ο Σούπερμαν (που δεν φοράει ποτέ μάσκα), ο Ψωμιάδης, ο Ζορρό (αλλά χωρίς την μάσκα) κλπ… Δηλαδή το Δεξιό τμήμα του Ανατολικού Κόμματος είναι βαθύτατα αντιδυτικό, θεωρεί εχθρό του το τουρκικό κοσμικό κράτος, και ψηφίζει με χέρια και πόδια τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως τον επόμενο βυζαντινό Αυτοκράτορα και Ισαπόστολον… Αμήν.

Με τους Συντηρητικούς και την Κοντολίζα στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. όλα τούτα τα σουρεάλ θα σήμαιναν τεξανική κλωτσοπατινάδα και σφαλιάρες…

… αλλά για την Χίλαρι αυτά τα ίδια σουρεάλ σημαίνουν μόνον απλοποίηση της εργασίας της, λόγω μείωσης του αριθμού των διαπραγματευομένων κυβερνήσεων κατά μία.

Για ό,τι θέμα αφορά την Ελλάδα, θα διαπραγματευθεί με τον Ερντογάν και τον Πούτιν.

 

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Μαρτίου 19, 2009 στις 14:34

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Καλό το κείμενο. Και ενδιαφέρουσα οπτική…

  Πάρης

  Μαρτίου 25, 2009 at 20:29

 2. Ιδιαίτερα εφυής προσέγγυση του Ελλαδικού προβλήματος ως προς το δοεθνές πλαίσιο. Θα χρειαστεί ίσως κάποια εξειδίκευση σε σχέση με τα μελλούμενα, στο ποσοστό που δεν αποσκοπούμε να εκπληρώσουμε το ρόλλο του απλού θεατή.

  Mποτίλια στο πέλαγος

  Απρίλιος 2, 2009 at 19:52

 3. […] δεύτερο άρθρο Περί της επισκέψεως Ομπάμα στην Άγκυρα…  αφού αναλύει τις θέσεις του Δυτικού και Ανατολικού […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: