Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Εγώ θα ήθελα ένα με βούλες…

leave a comment »

Προ καιρού σ’ ένα άρθρο του ιδιαίτερα κριτικό για την -μάλλον ειρωνικώς καλουμένη- βιοηθική γενικότερα, αλλά και την καθ’ ημάς αρμόδια Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (τρομάρα μας…) ειδικότερα, ο Ευγένιος Αρανίτσης σχολίαζε καυστικά ότι: 

«[…] η βιοηθική, αν ήταν όντως υπόλογη στην ηθική, θα καλείτο να προστατέψει όχι την εκάστοτε εγκυμονούσα αλλά την κοινωνία συνολικά, αντιλαμβανόμενη την εγγύηση του ορίου, ως αγαθού που προέχει. Για παράδειγμα, όταν επιτρέπεις την επιλογή του φύλου του παιδιού «για ιατρικούς λόγους», ποιος θέτει το όριο κατά την αποσαφήνιση του τι θα θεωρείται αύριο ασθένεια; Ηδη τα γηρατειά, αν μου επιτρέπετε την υπερβολή, θεωρούνται κάτι σαν αφροδίσιο νόσημα που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή των γονέων: καθώς γεννιέσαι, είσαι εξ υποθέσεως φορέας της ασθένειας και καταδικασμένος να υποδεχτείς, όπου να ‘ναι, τα συμπτώματα. Οι πλαστικοί χειρουργοί το πιστεύουν ανεπιφύλακτα.
Αν ισχύει ότι ο γονέας που διαλέγει το χρώμα των ματιών ή των μαλλιών του παιδιού του είναι ένας ευτυχής άνθρωπος ο οποίος δεν βλάπτει, φαινομενικά, κανέναν, αυτό πάντως δεν αφήνει ασυγκίνητους τους καθηγητές της κλάσεως του Κουμάντου. Ασυγκίνητοι μένουν, απεναντίας, όταν τους θυμίσεις ότι το ζήτημα δεν εξαντλείται στην ευκαιριακή αυτή ικανοποίηση, αλλά στο κατά πόσον η τελευταία, και με δεδομένη τη βεβαιότητα ότι τα όρια θα διολισθαίνουν επ’ άπειρον, προαναγγέλλει την ανάδυση ενός είδους βιοτεχνολογικής φεουδαρχίας. Αυτό δεν θίγεται, παρά μόνον πολύ αόριστα και επί τροχάδην. Και ενώ ο Κουμάντος αναπαύεται στις δάφνες του, εμείς φτάνουμε ένα μόλις βήμα απ’ την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος για τον γενετικό επανασχεδιασμό των Αρίων

 

Το παρακάτω κομμάτι από την σημερινή Ελευθεροτυπία:

 

» «Ενα ξανθό με γαλανά μάτια μπορώ να έχω;»

 «Μωρά κατά παραγγελία» υπόσχεται αμερικανική κλινική ευγονίας, προκαλώντας αντιδράσεις στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο. Οπως διαφημίζει η κλινική Fertility Institute στο Λος Αντζελες, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή δρος Τζεφ Στάινμπεργκ, πρωτοπόρου της εξωσωματικής στη δεκαετία του ’70, οι γονείς θα μπορούν να επιλέγουν όχι μόνο το φύλο του παιδιού αλλά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα χρώμα ματιών και μαλλιών. Το πρώτο μωρό κατά παραγγελία αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κλινικής. Ο Στάινμπεργκ υποστηρίζει ότι οι επίδοξοι γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τις υπηρεσίες της κλινικής του τόσο για ιατρικούς όσο και για αισθητικούς σκοπούς. Η στάση του Fertility Institute έχει εξαγριώσει μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ειδικά Βρετανούς επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η επιλογή φύλου και χαρακτηριστικών αποπροσανατολίζει το κοινό αλλά και την επιστημονική κοινότητα από την ουσία – δηλαδή τη γενετική διάγνωση με στόχο την εξάλειψη κληρονομικών ασθενειών. «

 

Παρακαλώ όμως θερμά τους αγαπητούς μου συμπολίτες να μην λάβουν ιδιαιτέρως στα σοβαρά την αναφερόμενη στο παραπάνω άρθρο εξαγρίωση (δηλαδή;) μελών της επιστημονικής κοινότητας… Είναι η κλασική περίπτωση του «σιγά την εξάτμιση, θα θολώσει το λουστρίνι».

Και ένα ξεκάρφωμα πάντα χρειάζεται.

 

 

 

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Μαρτίου 3, 2009 στις 16:38

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: