Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Ο Τσάβες έχει τα νεύρα του… Τανκς στους δρόμους, όπου χάσει!

4 Σχόλια

Θα περίμενε κανείς ότι η δηλωμένη αδυναμία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να κερδίσουν τους πολέμους που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το ξύπνημα της Αρκούδας και την επανεμφάνισή της σε Μεσόγειο και Καραϊβική, θα έκαναν τον συνήθως παρανοϊκό Τσάβες να νοιώσει πιο σίγουρος για τον εαυτό του… Να ηρεμήσει λίγο βρε αδερφέ!

Ουχί παραδόξως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη: ο Ούγκο Τσάβες είναι και πάλι στα πρόθυρα νευρικής κρίσεως. Ενώ η Βενεζουέλα οδεύει προς τοπικές εκλογές (στις οποίες φυσικά οι εκλεκτοί του Προέδρου-Πατερούλη Τσάβες θα κερδίσουν σχεδόν σ’όλα τα κρατίδια…), ο Τσάβες είναι πεπεισμένος ότι η εξουσία του απειλείται, έστω μακροπρόθεσμα. Κύριος λόγος του εκνευρισμού του, το γεγονός ότι είναι πιθανόν πλέον ότι η αντιπολίτευση θα καταφέρει σίγουρα να επικρατήσει σε 2 από τα 22 κρατίδια, σε 4 το παιχνίδι θα πεχτεί στα τελευταία λεπτά, και ο «θρίαμβός» του στα υπόλοιπα δεν θα είναι και τόσο απόλυτος όσο ήλπιζε. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δύσκολα θα καταφέρει να ξαναδιοργανώσει εθνικό δημοψήφισμα για ν’αποκτήσει την δυνατότητα μιας νέας προεδρικής θητείας το 2011. Προτέρα προσπάθειά του τον προηγούμενο Δεκέμβρη έληξε με ένα εκκωφαντικότατο λαϊκό «Όχι», το οποίο ο ηγέτης δέχτηκε με μεγαλοθυμία Θεού, χωρίς βεβαίως να δεσμευτεί με κανέναν τρόπο ότι θα το σεβαστεί (να σημειωθεί εδώ ότι αυτή η μεγαλοθυμία του Μεγίστου, εξελήφθη από τον δικό μας ΣΥΝ ως απόδειξη της λειτουργίας των… δημοκρατικών θεσμών στη Βενεζουέλα! Ήμαρτον Βούδα…). Τουναντίον κατέστη σαφές από τα λεγόμενά του εξαρχής, ότι θα επανέλθει με νέο δημοψήφισμα εν ευθέτω χρόνο. Κοινώς, ο πατερούλης θα ξαναρωτήσει, ελπίζοντας ότι αυτήν την φορά τα παιδιά θα του δώσουν την σωστή απάντηση (-Θέλετε να σάς κυβερνώ για πάντα; -Ναι μπαμπά!). 

Ατυχώς για τον Τσάβες και την συμμορία του, αυτή καθεαυτή η δυνατότητα νόμιμου δημοψηφίσματος μοιάζει ν’απομακρύνεται, πράγμα που ενδεχομένως πιθανοποιεί ακόμη και ένα πραξικόπημα για την επ’αόριστον διατήρησή τους στην εξουσία. Ο Τσάβες -γνωστός για την λεπτότητά του εδώ και χρόνια- ξεκαθάρισε την θέση του. Σύμφωνα με τα σημερινά ΝΕΑ:

«απείλησε να φυλακίσει έναν λαοφιλή ηγέτη της αντιπολίτευσης, να κλείσει όποιον τηλεοπτικό σταθμό μεταδώσει ανεπίσημα αποτελέσματα και να βγάλει τα τανκς στους δρόμους όπου επικρατήσουν «πιτιγιάνκηδες».»

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ο όρος πιτιγιάνκης, η εφημερίδα ενημερώνει παρακάτω:

«Τι εστί «πιτιγιάνκης»; Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, «κάποιος που θα ήθελε να γίνει γιάνκης, αλλά δεν μπορεί ούτε καν αυτό», «ένας προδότης της πατρίδας που θαυμάζει τις ΗΠΑ», «ένας άθλιος», «ένας ολιγάρχης γεμάτος πικρία».»

Φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν και τα επαναστατικά πολεμικά ανακονωθέντα, τα ανάλογα της καταστάσεως αλλά και του δηλωμένου χαρακτήρα του… Τσε της Βενεζουέλας. Γιατί νομιμοποιείται ο Αρχοντας να κατεβάσει τα τανκς στους δρόμους των περιφερειακών πρωτευουσών που θα έχουν κερδηθεί από την αντιπολίτευση;

«Αυτή είναι μια ένοπλη επανάσταση και ο λαός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την επαναστατική διαδικασία», βροντοφώναξε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος την περασμένη Τρίτη για όσους τυχόν δεν είχαν καταλάβει τη δήλωση που είχε κάνει δύο ημέρες νωρίτερα στο Καρακόμπο, το πλέον ανεπτυγμένο βιομηχανικά κρατίδιο της Βενεζουέλας: «Αν επιτρέψετε να επανέλθει η ολιγαρχία στην κυβέρνηση, ίσως αναγκαστώ να βγάλω τα τανκς της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας για να υπερασπιστώ την επαναστατική κυβέρνηση και τον λαό». »

Το ίδιο άρθρο συνεχίζει:

«Κάποιοι κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού, που δεν οφείλονται μόνο στον διαβόητα εκρηκτικό χαρακτήρα του Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, αλλά και δυνάμεις διαφωνούντων εντός του κινήματός του. Οι συχνές διακοπές ηλεκτρικού, η έξαρση της εγκληματικότητας, η άνοδος του πληθωρισμού, η διάσπαρτη διαφθορά προκαλούν λαϊκή δυσφορία. Η συνεχής μείωση της τιμής του πετρελαίου, σε μια οικονομία στηριγμένη στον μαύρο χρυσό, απειλεί τα σχέδια του Τσάβες. Δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που βλέπουν στο άμεσο μέλλον ακόμα έναν μεγάλο κίνδυνο για αυτόν: όπως επισημαίνει ο ΖανΠιερ Λανζελιέ στη «Μonde», «ο αντιαμερικανισμός είναι κινητήρια δύναμη της βολιβαριανής επανάστασης. Αν πάψει να υφίσταται αξιόπιστος στόχος, το καθεστώς θα χάσει μερικώς τον λόγο ύπαρξής του, η ιδεολογική του νομιμότητα θα αποδυναμωθεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Ο Τζωρτζ Μπους ήταν για τον Τσάβες ο «διάβολος», ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως αποδειχθεί η νέμεσή του

Ίσως απλά ο Ούγκο ο Μέγιστος να έχει αρχίσει -έστω και αργά- να υποπτεύεται κάτι μάλλον βασικό, αγαπητοί μου συμπολίτες… Ότι οι επαφές του με την Ρωσία και το ρωσικό ναυτικό στην Καραϊβική, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τον ίδιο και την συμμορία του μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι των ΗΠΑ, από εκείνην που εξασφάλισαν έναντι της Ρωσίας οι επαφές των Γεωργιανών με τον αμερικανοϊσραηλινό παράγοντα και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Καύκασο. Η δε στροφή των μεγάλων γειτόνων του Βραζιλιάνων αριστερά και πιο φιλορωσικά δεν σημαίνει ότι είναι και διατεθειμμένοι να παίξουν το κεφάλι τους για χάρη του σ’έναν καυγά Ουάσιγκτον-Μόσχας.

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Νοέμβριος 21, 2008 στις 14:41

4 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Δεν ξέρω τί μπορεί να γίνει στην συγκεκριμένη χώρα ούτε θα κρίνω τον πολιτικό ηγέτη αλλά αυτό που μπορώ να προσθέσω είναι να μην εμπιστευόμαστε και πολύ αυτά που γράφουν οι εφημερίδες για τις ξένες χώρες..
  Η κάθε εφημερίδα εκπροσωπεί ομάδα συμφερόντων μιας και ζει από τις διαφημίσεις που δημοσιεύει και όχι τόσο από την τιμή αγοράς.
  Τον Τσάβες τον συμπαθώ μέχρι αποδείξεως του εναντίον.. Αντίθετα τον Μπους δεν τον χώνεψα ουδέποτε..

  stardust30

  Νοέμβριος 23, 2008 at 13:33

 2. Χαίρετε Αγαπητέ stardust30.
  Κατ’αρχάς το να εκφράζει κάποιος αμφιβολίες για τα κίνητρα του ηγέτη της Βενεζουέλας, ΔΕΝ σημαίνει ότι συστρατεύεται με τον Μπους -ο οποίος είναι, κατά την αποψή μου με διαφορά, ο βλακωδέστερος ηγέτης δυτικής χώρας τα τελευταία 200 χρόνια. Οι πληροφορίες μου δεν προέρχονται μόνον από τις εφημερίδες, αλλά και από τις προσωπικές εμπειρίες των Βενεζουελανών της Γερμανίας, οι οποίοι -όχι τυχαία- πολλαπλασιάστηκαν δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια. Όλοι δε οι νεοφερμένοι φέρουν τον ευγενή τίτλο «προδότες της πατρίδος και της Επανάστασης» (εμένα ως Έλληνα, ο τίτλος αυτός κάτι μού θυμίζει). Θυμίζω επίσης ότι ο Τσάβες έχει ήδη κάνει ένα πραξικόπημα στην ζωή του, και οι παλιές συνήθειες δύσκολα ξεχνιούνται.

  apostolosathinaios

  Νοέμβριος 24, 2008 at 13:18

 3. agaphte apostole tosa xereis tosa les.
  kalytera na kaneis mia mikrh ereuna prin rixeis laspi se hgetes san ton chaves kai h ereuna ginete me apostoli sthn venezouela. eos tote kalhtera grapse gia thn merkel.

  Panos

  Δεκέμβριος 12, 2008 at 17:05

 4. Δεν τίθεται θέμα λάσπης! Το να σχολιάζει κάποιος τις φοβίες ενός «ηγέτη» (και τις απειλές που αυτός εκτοξεύει όταν φοβάται…) δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση παραπληροφόρηση. Τα σχετικά γραφόμενα θα τα βρεις και μ’ένα γρήγορο γκούγκλισμα και στα ΜΜΕ της Βενεζουέλας (ή ούτε αυτά μετράνε;).
  Υποθέτω από τα δικά σου γραφόμενα ότι εσύ έχεις συμμετάσχει σε πλήθος αποστολών στη Βενεζουέλα. Αν ναι, τότε θα χαρώ να λάβω τις πληροφορίες που έχεις να μοιραστείς. Σχόλιο: αν μιλάς ισπανικά, πληζ ψάξε στο δίκτυο να βρεις κάποιο επεισόδιο της εκπομπής που παρουσιάζει ο ίδιος ο Τσάβες στην τηλ. της Βενεζουέλας. Είναι διδακτικά όλα τους.

  apostolosathinaios

  Δεκέμβριος 12, 2008 at 17:26


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: