Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Ψευδο-κρίση για την απόσπαση δεσμευτικής δήλωσης…

leave a comment »

Τουλάχιστον μάθαμε γιατί έγινε όλη η βαβούρα.
Από την σημερινή Ελευθεροτυπία:
«Εκμαίευσε τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας κι έφυγε…
(Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ)

 

Αργά χθες το βράδυ, αποκλιμακώθηκε η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, με την αποχώρηση, εκτός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου που εκτελούσε για τα συμφέροντα της Τουρκίας έρευνες για πετρέλαιο, 80 μίλια νότια του ελληνικού νησιού.

Επειτα από δύο ημέρες διπλωματικού μαραθωνίου στην Αθήνα και εντονότατων τουρκικών προκλήσεων από φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, χθες το βράδυ, στις 10, το ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold αποχώρησε, παρά το ότι ο κυβερνήτης του πλοίου λίγο πριν ξεκινήσει δήλωσε βλάβη σε ένα από τα εξαρτήματα έρευνας.

Το επεισόδιο ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν το νορβηγικό πλοίο, συνοδευόμενο από μια τουρκική φρεγάτα, ξεκίνησε έρευνες 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, εντός της υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή έφτασε η κανονιοφόρος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Πολεμιστής», ζητώντας να σταματήσουν οι έρευνες.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας υποστήριξε ότι «το ερευνητικό πλοίο είναι ναυλωμένο από την τουρκική κυβέρνηση και διεξάγει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα». Ακολούθησε έντονο διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών και προς τον Νορβηγό πρεσβευτή, και προς την Τουρκία. Το ίδιο βράδυ, τα δύο πλοία αποχώρησαν, επανεμφανίστηκαν όμως το πρωί στο ίδιο σημείο. Στην προσπάθεια του «Πολεμιστή» να πλησιάσει στην περιοχή, η τουρκική φρεγάτα κινήθηκε με 28 ναυτικά μίλια (ταχύτητα ιδιαίτερα μεγάλη για πολεμικό πλοίο) εναντίον του, επανειλημμένες φορές.

Διαβεβαίωσε…

Το Σάββατο το μεσημέρι, και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά, ο κυβερνήτης του νορβηγικού πλοίου ζήτησε από τον κυβερνήτη τού «Πολεμιστή» να του δοθούν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου ώστε να βγει εκτός, ενώ διαβεβαίωσε ότι σταματά τις έρευνες στην περιοχή.

Λίγες ώρες αργότερα, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του στόλου διαβιβάστηκαν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας στον κυβερνήτη τού «Melene», ο οποίος, όπως δήλωσε διά του ασυρμάτου στις 18.05, «τις παρέλαβε και τις κατενόησε».

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες, τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου είναι «μετά τα 6 ναυτικά μίλια των θαλασσίων υδάτων του νησιού, το μέσον της απόστασης από τα χωρικά ύδατα των όμορων ελληνικών νησιών, το ίδιο από την Αίγυπτο, το ίδιο από την Τουρκία και το ίδιο από την Κύπρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μην κλιμακώσει την ένταση, και αυτός ήταν και ο λόγος που στην περιοχή έστειλε μόνο μία κανονιοφόρο, πλοίο υποδεέστερο της τουρκικής φρεγάτας. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, όλα ήταν έτοιμα και, αν χρειαζόταν, στην περιοχή θα έφταναν σε ελάχιστο χρόνο τόσο αεροπορικές όσο και ναυτικές δυνάμεις, καθώς όλες οι μονάδες είχαν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα. »

και:
(Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ)
«Καθώς η κατάσταση άρχισε να κλιμακώνεται με την παρουσία ελληνικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου στην υποτιθέμενη περιοχή ερευνών του νορβηγικού πλοίου, ο Νορβηγός πλοίαρχος ζήτησε από την ελληνική πλευρά να του πει «πού να πάει» ώστε να μην ερευνά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι συντεταγμένες

Το ερώτημα αυτό προκάλεσε συναγερμό στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, του ΥΠΕΘΑ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθορίστηκαν οι συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας Καστελόριζου, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Υδρογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας για υπογραφή και στη συνέχεια πάλι στο υπουργείο Εξωτερικών για να κοινοποιηθεί η απάντηση στον Νορβηγό πλοίαρχο.

Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε χθες πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιμένοντας ότι τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα τις δώσει «αργότερα» στην τελική λύση του θέματος.

Σημειώνεται ότι οι συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, που ανακοίνωσε διεθνώς η Αθήνα μέσω του Νορβηγού πλοίαρχου, είναι μονομερείς, δεν προέρχονται από καμιά περιοχική συμφωνία (π.χ. με την Αίγυπτο ή την Κύπρο) και επομένως δεν δεσμεύουν κανέναν πλην της ίδιας και γι’ αυτό μπορούν ανά πάσα στιγμή να αμφισβητηθούν από οποιονδήποτε τρίτο και πολύ περισσότερο από την ίδια την Τουρκία, που το πράττει και εμπράκτως.

Με τη μονομερή ανακοίνωση συγκεκριμένων συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας και από την ελληνική πλευρά γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την αύξηση της έντασης στη συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, (σ.σ. που έχει στραμμένο το βλέμμα κυρίως προς την υφαλοκρηπίδα και την ευρύτερη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου).

«Νομιμοποιεί»

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αθήνα «νομιμοποιεί» εμμέσως τις μέχρι τώρα καταδικαστέες μονομερείς αυθαίρετες κινήσεις της Αγκυρας να «ορίζει» μόνη της το εύρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με συγκεκριμένες και αλληλοκαλυπτόμενες ελληνικές και τουρκικές «συντεταγμένες» στην υφαλοκρηπίδα, που είναι υποχρεωμένες να μοιραστούν, η υποβόσκουσα κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες παίρνει νέα τροπή.

Σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς το υπουργείο Εξωτερικών αντέτεινε χθες το βράδυ ότι κατόρθωσε με τους χειρισμούς του να κλείσει την εκκρεμότητα με το νορβηγικό πλοίο, που δρούσε για λογαριασμό της Τουρκίας, και έτσι να αποφευχθεί η παρούσα κρίση. «

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Νοέμβριος 17, 2008 στις 17:31

Αναρτήθηκε στις Πολιτικά

Tagged with , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: