Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στην Βαλτική

leave a comment »

Η Μόσχα προχωρά σύμφωνα με την ομιλία του Μεντβέντεφ στην -μάλλον αναμενόμενη- (επαν)ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων στην κλειστή (και περιτριγυρισμένη από κράτη-μέλη της ΕΕ) περιοχή του Καλίνιγκραντ. Η κίνηση, αν και μικρής πραγματικά στρατηγικής σημασίας, έχει τεράστια πολιτική και συμβολική αξία. Οι προς ανάπτυξιν πύραυλοι έχουν μικρό βεληνεκές (420 μέχρι 500 χιλιόμετρα σύμφωνα με την σημερινή Stuttgarter Zeitung) και, ως εκ τούτου, η τοποθέτησή τους αποτελεί εμμεση «δήλωση» από την πλευρά της ρωσικής κυβερνώσας ελίτ: η Ρωσία θεωρεί την ζώνη γης που βρίσκεται μέχρι και την απόσταση των 500 χιλιομέτρων από τα δυτικά της σύνορα  «ζωτικό χώρο» και νόμιμη περιοχή επιρροής της.

Από το in.gr:

«Την απόφαση της Μόσχας να αναπτύξει πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ, προκειμένου να εξουδετερώσει τα τμήματα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε στην πρώτη ετήσια ομιλία του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μια μέρα μετά τις προεδρικές εκλογές, ο Μεντβέντεφ καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ.

 

«Για να εξουδετερώσουμε σε περίπτωση ανάγκης το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, θα αναπτύξουμε στην περιοχή του Καλίνινγκραντ πυραύλους Iskander» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ντ.Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα προκαλέσει ηλεκτρονικές παρεμβολές στο προτεινόμενο αμερικανικό σύστημα και τόνισε ότι η Ρωσία ματαίωσε σχέδια για τη διάλυση τριών συνταγμάτων συστοιχιών πυραύλων.

«Αρχικά είχαμε προγραμματίσει να παροπλίσουμε τρία συντάγματα συστοιχιών πυραύλων μιας μεραρχίας πυραύλων που είναι αναπτυγμένη στο Κοζέλσκ και να καταργήσουμε τη μεραρχία αυτή ως το 2010. Αποφάσισα να ματαιώσω τα σχέδια αυτά και δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα» τόνισε ο Ντ.Μεντβέντεφ στην ομιλία του στο Κρεμλίνο ενώπιον περίπου 1.000 βουλευτών, κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, θρησκευτικών ηγετών και δημοσιογράφων.

Εν τω μεταξύ, το NATO εξέφρασε την ανησυχία του για την σχεδιαζόμενη ρωσική κίνηση τοποθέτησης πυραύλων αναμέσα σε μέλη της ΕΕ ενω θέτει και το ερώτημα αν συνάδει η ρωσική ενέργεια αυτή με τις υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες για τους εξοπλισμούς.

Η ανακοίνωση της ανάπτυξης ρωσικών πυραύλων στην περιοχή του Καλίνιγκραντ είναι μία «άσχημη ένδειξη σε άσχημη στιγμή», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.»

Map of Russia - Kaliningrad Oblast (2008-03).svg

Έγραψα παραπάνω ότι η ανάπτυξη των συστημάτων Iskander στην περιοχή του Καλίνιγκραντ ήταν μάλλον αναμενόμενη… Η δημιουργία της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, ανεξαρτήτως του εάν πράγματι αυτή στόχευε την Ρωσία ή όχι, αποτέλεσε εξαρχής για την Μόσχα μια απειλή πρώτου μεγέθους έναντι των βασικών της αμυντικών πολιτικών . Πρακτικά η θέση της Ρωσίας στη Βαλτική -και κατ’επέκταση στην Κεντρική Ευρώπη- κινδύνευε να ανατραπεί πλήρως. Και ήταν αδύνατον, με μέτωπο ήδη ανοικτό στον Καύκασο και λογαριασμούς απλήρωτους σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, η Ρωσία να αποδεχθεί  την αχρήστευση του μόνου της λιμανιού στην Βαλτική που δεν κλείνει ποτέ από πάγο, αλλά και την πλευροκόπηση του βαλκανικού-μεσογειακού άξονα της εξωτερικής της πολιτικής.

Σε προηγούμενο ποστ ισχυριζόμουν ότι οι ηγεσίες των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι απίστευτα (και ασυγχώρητα…) αφελείς. Η ρωσική ελίτ από την άλλη μεριά κάνει πολιτική (και πόλεμο αν χρειάζεται) με βάση τα παλιά και δοκιμασμένα βιβλία οδηγιών, γνωρίζοντας a priori ότι η αντίπερα όχθη έχει παντελώς ξεχάσει πως να τα διαβάζει…

Δεν εξηγούνται αλλιώς οι ανοησίες που ακούστηκαν από την πλευρά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου:

– «Για να εξουδετερώσουμε σε περίπτωση ανάγκης το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (δηλαδή των εγκαταστάσεων του συστήματος σε Πολωνία και Τσεχία…), θα αναπτύξουμε στην περιοχή του Καλίνινγκραντ πυραύλους Iskander» είπε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικές παρεμβολές στην ΝΑΤΟϊκή ασπίδα. Το NATO (λέει) εξέφρασε την ανησυχία του για την σχεδιαζόμενη ρωσική κίνηση τοποθέτησης πυραύλων αναμέσα σε μέλη της ΕΕ ενω θέτει και το ερώτημα αν συνάδει η ρωσική ενέργεια αυτή με τις υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες για τους εξοπλισμούς (!!!).

-«Αρχικά είχαμε προγραμματίσει να παροπλίσουμε τρία συντάγματα συστοιχιών πυραύλων μιας μεραρχίας πυραύλων που είναι αναπτυγμένη στο Κοζέλσκ και να καταργήσουμε τη μεραρχία αυτή ως το 2010. Αποφάσισα να ματαιώσω τα σχέδια αυτά και δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα» είπε ο Ρώσος…   «Η εγκατάσταση αυτών των πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ δεν πρόκειται να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» απάντησε το ΝΑΤΟ (!!!).

-«Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τη σύρραξη στη Γεωργία ως πρόσχημα για την αποστολή πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και για την επιβολή στην Ευρώπη αμερικανικών αντιπυραυλικών συστήματων. Αυτές οι ενέργειες, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, «θα οδηγήσουν σε μέτρα αντιποίνων από την πλευρά της Ρωσίας».(in.gr) O Λιθουανός πρόεδρος βρήκε την κίνηση της Ρωσίας… «ακατανόητη», ο Τσέχος την χαρακτήρισε ατυχή, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε «Έχουμε συνηθήσει στο γεγονός ότι η Ρωσία βρυχάται συχνά. Δεν θα έδινα πολύ βάση σε αυτή τη διακήρυξη».

-Η δε γερμανική δήλωση για «άσχημη ένδειξη σε άσχημη στιγμή», είναι απλώς αχαρακτήριστη…

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Νοέμβριος 6, 2008 στις 18:34

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: