Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Λιθοβολισμός 13χρονης στη Σομαλία

5 Σχόλια

Από τα σημερινά «ΝΕΑ»:

««ΜΗ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ, μη με σκοτώσετε», έλεγε το κορίτσι λίγο πριν οι 50 και πλέον άνδρες που ήταν συγκεντρωμένοι γύρω του αρχίσουν να το λιθοβολούν. Ο λιθοβολισμός έλαβε χώρα στη Σομαλία και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε χθες πως το θύμα ήταν 13 χρόνων και είχε πέσει θύμα βιασμού. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια 23χρονη γυναίκα, η οποία είχε δηλώσει ένοχη για μοιχεία ενώπιον ενός ισλαμικού δικαστηρίου.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τη σκηνή στο ΒΒC, με την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί. Έριξαν, είπε, το κορίτσι μέσα σε μια τρύπα, την οποία γέμισαν με χώμα ώς τον λαιμό του και μετά άρχισαν να του πετούν πέτρες μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή, μπροστά σε 1.000 και πλέον ανθρώπους. Δεν υπήρχαν κάμερες στον δημόσιο λιθοβολισμό, όμως δημοσιογράφοι εντύπων και του ραδιοφώνου, στους οποίους επετράπη να παρακολουθήσουν την εκτέλεση, είπαν πως το θύμα, η Αϊσά Ιμπραήμ Νταχάλοου ήταν 23 χρόνων. Όμως η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε πως πληροφορήθηκε ότι ήταν μόλις 13 χρόνων και πως ο πατέρας της είχε πει πως τη βίασαν τρεις άνδρες. Όταν η οικογένεια προσπάθησε να καταγγείλει τον βιασμό, το κορίτσι κατηγορήθηκε για μοιχεία και συνελήφθη, σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η καταδίκη ενός 13χρονου κοριτσιού για μοιχεία θα ήταν παράνομη, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Στο γήπεδο
Οι αξιωματούχοι του δικαστηρίου είχαν ανακοινώσει πως η γυναίκα ήρθε σ΄ αυτούς παραδεχόμενη την ενοχή της. Είπαν πως της ζήτησαν αρκετές φορές να αναθεωρήσει την ομολογία της, αλλά εκείνη υπογράμμισε πως ήθελε να τιμωρηθεί σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο και πως άξιζε την τιμωρία αυτή. Όμως ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην εκπομπή «Τoday» του ΒΒC είπε πως έκλαιγε και πως την έβαλαν διά της βίας μέσα στην τρύπα πριν από τον λιθοβολισμό, που έγινε σ΄ ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. «Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έφτασαν εκεί», αφηγήθηκε.

«Έπειτα από δύο ώρες, η ισλαμική διοίκηση του Κισμάγιο έφερε την κυρία, η οποία είπε: “Τι θέλετε από μένα;”. Εκείνοι της είπαν: “Θα κάνουμε το θέλημα του Αλλάχ΄. Εκείνη τους είπε: “Όχι, όχι. Μη με σκοτώσετε, μη με σκοτώσετε”. Λίγα λεπτά αργότερα, περισσότεροι από 50 άνδρες τη λιθοβολούσαν».»

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Νοέμβριος 5, 2008 στις 12:21

5 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. in the name of honour…
  ———–
  – πριν απ’ όλα θα ήθελα να σημειώσω ότι το φίλτρο που έχουμε σαν δυτικοί κοιτώντας προς τον μουσουλμανικό κόσμο είναι απαγορευτικό για να κατανοήσουμε και την πίστη τους και τις ευαισθησίες τους. Δεν είναι εύκολη μια συζήτηση για θέματα του Ισλαμικού κόσμου που δεν θα χαρακτηρίζεται από αφορισμούς και δογματισμούς εναντίον τους.

  – προφανώς η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις του εγκλήματος με την καταγγελία της.

  – ακόμα και αν δεν είναι έτσι και μείνουμε στις καταγγελίες εις βάρος της 23 χρονης / 13 χρονης, το έγκλημα είναι ακόμα πιο επαχθές.

  – το περιστατικό αυτό, και στην μια και στην άλλη εκδοχή του, παραμένει ως εκτέλεση για «λόγους τιμής», (ή ως παράγωγο αυτής της πρακτικής) και είναι το παραπέτασμα πέραν του οποίου υπάρχει ένας σκοτεινός κόσμος για τις γυναίκες που δέσμιες της παράδοσης, της «θρησκείας», της θρησκοληψίας, και του ανυπέρβλητου status των κοινωνικών δομών, υπόκεινται ακόμα και σήμερα σε εκβιασμούς, φίμωση, ανελευθερία, υποδούλωση, βιασμούς και δολοφονίες…

  – για «λόγους τιμής»…

  – το περιπεπλεγμένο χασάπικο, που εκφράζει το αδιέξοδο μεγάλων πληθυσμών στον αραβικό (και όχι μόνο) κόσμο, όπου ο άνδρας με το απόλυτο της εξουσίας του, παραφράζοντας το Κοράνι, ή μάλλον «προσαρμόζοντάς» το σε ένα εξουσιαστικό κατασκεύασμα, ντύνει την πίστη στον Θεό (Αλλάχ) με μαύρη κουκούλα και εκτελεί για να διατηρήσει.

  – εις το όνομα του Θεού…

  —-

  Τονίζω, πάντως, ότι το περιστατικό αυτό ΔΕΝ χαρακτηρίζει και ΔΕΝ μπορεί να χαρτογραφήσει τον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ΔΕΝ είναι ένας κόσμος μονοδιάστατος και στυγνός, παρά τα όποια σκοτεινά σημεία, που απαντώνται και στις δυτικές κοινωνίες, επίσης…

  – είναι πολύ σημαντικό ότι παίρνετε την πρωτοβουλία και αναδημοσιεύετε αυτό το περιστατικό στην Σομαλία και θα ήθελα να παραθέσω, δίπλα στο post σας, και αυτό της (εκπληκτικής) Oum Pushkina: «Latest honour killing in Jordan», το οποίο μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση: http://oumpushkina.com/2008/10/16/latest-honour-killing-in-jordan/
  ——————-
  «Sometimes when you live here, you just begin hate everyday people. Really hate. As if they’re not even human I mean. Like people in the street who grab you, touch you, cat call at you. You just want to shoot them dead. I’m not kidding. It’s a dangerous and violent thing- the thing that you feel as a woman here sometimes. It’s terrible, I know. I never thought that I could feel like that about another person- even especially a stranger.

  But congratulating a father for murdering his daughter? What kind of deranged species of human does one have to be? Not to mention the already polarized power dynamics of gender that already exist in the vast majority of the Arab world…… ughhhhh »
  – Oum Pushkina –

  – σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
  Κωνσταντίνος Κ.

  worldcity

  Νοέμβριος 6, 2008 at 13:29

 2. […] by worldcity on November 6, 2008 με αφορμή το post “Λιθοβολισμός 13χρονης στη Σομαλία”, στο blog Λόγοι της […]

 3. Χαίρετε Κωνσταντίνε Κ. και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
  Η χρήση του tag «Ισλάμ» -προς αποφυγή παρεξηγήσεων- δεν έγινε γιατί πιστεύω ότι το πειστατικό χαρακτηρίζει τον μουσουλμανικό κόσμο. Έγινε μόνον για χρηστικούς λόγους.
  Γράφετε:»Τονίζω, πάντως, ότι το περιστατικό αυτό ΔΕΝ χαρακτηρίζει και ΔΕΝ μπορεί να χαρτογραφήσει τον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ΔΕΝ είναι ένας κόσμος μονοδιάστατος και στυγνός, παρά τα όποια σκοτεινά σημεία, που απαντώνται και στις δυτικές κοινωνίες, επίσης…»
  Συμφωνώ. Αλλά παρατηρώ επίσης ότι ο μουσουλμανικός κόσμος βρίσκεται σε μια μακρά περίοδο παρακμής-τουλάχιστον 500 χρόνων (τέτοιες ερμηνείες του Κορανίου ήταν αδύνατες στα χρόνια του Χαλιφάτου, ή και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία λ.χ) και μ’ενδιαφέρει πολύ ν’ανιχνεύσω τους λόγους. Επίσης παρατηρώ ότι το ισλαμικό πολιτιστικό μπλοκ είναι το μόνο που στην πρόκληση της δυτικής κυριαρχίας δεν κατάφερε (ακόμη) ν’αρθρώσει πολιτιστική απάντηση. Και η Ρωσία του Μ. Πέτρου προκλήθηκε, και η Ιαπωνία του 18ου αι., και η Κίνα του Μάο. Οι αντιδράσεις τους ήταν σαφείς και ως επί το πλείστον επιτυχημένες, κι ως επί το πλείστον «προοδευτικές»-τουλάχιστον όσον αφορά τα μέσα παραγωγής και τις τεχνικές.

  apostolosathinaios

  Νοέμβριος 6, 2008 at 15:28

 4. κύριε apostolosathinaios

  πολύ εύστοχα και ουσιαστικά αναφέρετε ότι ζήτημα του σημερινού μουσουλμανικού κόσμου υπάρχει όταν το αντιμετωπίσουμε (και) στην εξέλιξή του στον χρόνο.

  Όμως, μια πρώτη σκέψη είναι ότι θα μπορούσε κάποιος να αντιπροτείνει ότι η μεγαλύτερη «απάντηση» του μουσουλμανικού κόσμου είναι η βαθιά διείσδυσή του στις δυτικές κοινωνίες. Και όχι απλώς – και μόνον – λόγω μετανάστευσης των πληθυσμών.

  Ο μουσουλμανισμός (με την παράμετρο της θρησκευτικής άσκησης και της αμεσότερης σύνδεσης / σχέσης των ανθρώπων και της πίστης τους με την καθημερινότητα) έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ όλες τις υπόλοιπες θρησκείες παγκοσμίως.

  Στην Αμερική ο μουσουλμανισμός είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη θρησκεία και το 80% των τζαμιών έχει χτιστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Στο προηγούμενο αιώνα ο εκμουσουλμανισμός πήρε διαστάσεις «μόδας» σε χώρες όπως τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

  Στην Βρετανία ο αριθμός των αγγλικανών είναι πλέον σχεδόν ίσος με αυτόν των μουσουλμάνων (τονίζω, ως επί το πλείστον λόγω δημογραφικών παραγόντων, αλλά όχι μόνο.)

  Εκτιμήσεις δυτικών / χριστιανών ακαδημαϊκών κάνουν λόγο για την επικράτηση των μουσουλμανικών πληθυσμών έναντι των χριστιανικών έως το 2050. Η διείσδυση του μουσουλμανισμού τον προηγούμενο αιώνα στις δυτικές κοινωνίες, τον έφερε σε πρώτο πλάνο.

  Το πρόσφατο μεγάλο εμπόδιο για την εξάπλωσή του μουσουλμανισμού αποτέλεσαν τα γεγονότα της 11 Σεπτεμβρίου.

  Αντίθετα οι χριστιανοί δίνουν ένα δύσκολο και άνισο αγώνα για την εξάπλωση της θρησκείας τους στο λεγόμενο «Παράθυρο 10/40», που περιλαμβάνει τα ισλαμικά κράτη της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας (γεωγραφικό πλάτος από 10 έως και 40 μοίρες Βόρεια του Ισημερινού, εκεί όπου ζουν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και κυρίαρχη θρησκεία είναι ο μουσουλμανισμός, ο βουδισμός και ο ινδουισμός. Εκεί οι χριστιανοί προσπαθούν να φέρουν «την βροχή στην έρημο».

  Επίσης, συζητώντας με Άραβες, διαπιστώνει κανείς ότι οι ίδιοι θεωρούν παρακμή το δικό μας κοινωνικό μοντέλο, με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί, και συνδέοντάς το κυρίως με την μετεξέλιξη της οικογενειακής δομής, την ασυδοσία που διέπει τα ήθη, και την χαλαρή σχέση των ανθρώπων με τον Θεό και την Πίστη…

  Η ερμηνεία του Κορανίου, αποτελεί ενδογενές πρόβλημα του μουσουλμανικού κόσμου και τον έχει φέρει σε κατάσταση πολυδιάσπασης, δημιουργώντας βαθιές – αν όχι ανυπέρβλητες – διαφοροποιήσεις. 800 εκατοτομμύρια μουσουλμάνων ανήκουν σε 3300 πολιτιστικές υπο-ομάδες. Αναφέρω με την ευκαιρία το «εκρηκτικό» site «Islam Watch» που διαπραγματεύεται και αναδεικνύει πολλά από τα προβλήματα του Ισλάμ, αλλά, βέβαια, από την πλευρά των πρώην μουσουλμάνων.

  Επειδή το θέμα είναι πολύ πολύ μεγάλο σταματώ. Εν κατακλείδι θα ήθελα να αναφέρω ότι το απεχθές έγκλημα του λιθοβολισμού ή της όποιας μορφής εκτέλεσης για λόγους τιμής δεν είναι ξένο ως προς τις δυτικές κοινωνίες.

  Επίσης δεν είναι περισσότερο (ή λιγότερο) ντροπιαστικό για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια με την θανατική ποινή – όπου ισχύει ακόμη – στη Δύση.

  ευχαριστώ
  Κωνσταντίνος Κ.

  worldcity

  Νοέμβριος 7, 2008 at 03:21

 5. Χαίρετε Κωνσταντίνε Κ.
  Συμφωνώ με τα γραφόμενά σας σχεδόν απόλυτα, και παραδέχομαι ότι το θέμα είναι τεράστιο… Οφείλω όμως να σημειώσω ότι:
  α. Η αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων-πλην της οφειλόμενης σε δημογραφικούς παράγοντες και την απευθείας μετανάστευση-εξηγείται εύκολα από την κρίση στις δυτικές κοινωνίες και την περιθωριοποίηση των μη μουσουλμάνων μεταναστών (ή πολιτών με προέλευση από μετανάστες)στο εσωτερικό τους. Ειδικά στις ΗΠΑ, το φαινόμενο συνδέεται με την αύξηση των Αφροαμερικανών. Η μέχρι στιγμής εμπειρία μου σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, μού λέει ότι η πλειοψηφία νέων μουσουλμάνων είναι περιθωριοποιημένοι μετανάστες (α και β γενιάς) ανατολικοευρωπαϊκής και κεντροασιατικής προέλευσης. Μ’αυτήν την έννοια, το ζήτημα είναι πολιτικό, και το «Ισλάμ» αποτελεί μορφή πολιτικής δήλωσης.
  β. Το Ισλάμ αποτελεί ιστορικά την πρώτη επιτυχημένη Μεταρρύθμιση του Χριστιανισμού (υπάρχει πληθώρα άρθρων που συνδέουν την ίδρυσή του με τις απανωτές εξώσεις «αιρετικών» από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία), και μάλιστα ιδεολογικά συγγενής -έστω και υπόγεια- με την δεύτερη Μεταρρύθμιση. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δυο έλαβαν χώρα σε περιοχές που πρότερα κυριαρχούσαν ο Αρειανισμός και ο Νεστοριανισμός (Γερμανία και Υπεραραβία). Και, συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ότι το Ισλάμ «έλκει» Προτεστάντες. Αυτό συνέβαινε ήδη από τον 18ο αιώνα(δείτε Orientalism)…
  γ. Η επικράτηση του Ισλάμ στην Κεντρική Ευρώπη είναι σχεδόν σίγουρη μέσα σ’αυτόν τον αιώνα. Το ζήτημα είναι ποιος τύπος Ισλάμ θα επικρατήσει.
  δ. Η άποψη των Αράβων είναι αναμενόμενη και εν μέρει δίκαια.
  ε. Η ερμηνεία του Κορανίου είναι πολιτιστική-θρησκευτική συνέχεια της ερμηνείας της Βίβλου, και τα προβλήματά της είναι ενδογενή των ιουδαϊκών και μετα-ζωροαστρικών μονοθεϊσμών. Φυσιολογικότατο.
  στ. Όπως είπα το ζήτημα είναι ποιο Ισλάμ θα επικρατήσει (και κατ’επέκτασιν ποια θα είναι η τύχη του κεκτημένου του κράτους δικαίου της Ευρώπης, που για να φτιαχτεί έπρεπε να λιθοβολιθούν και να καούν χιλάδες χιλιάδων).

  apostolosathinaios

  Νοέμβριος 7, 2008 at 12:15


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: