Λόγοι της Αγοράς

Ο Απόστολος ο Αθηναίος μονολογεί…

Τα εξωτερικά παιχνίδια του Χαλίφη από την Πόλη

3 Σχόλια

Έγραφα σε άλλο μου ποστ στις 9 Οκτωβρίου για την παράδοξη -μόνον σε πρώτη ανάγνωση βέβαια- απαίτηση του Τούρκου βουλευτή Σουκρού Ελέκνταγ να εφαρμοστεί έναντι του Ιράκ, και όσον αφορά τη δράση του PKK, η ίδια πολιτική που εφαρμόστηκε (με επιτυχία) και εναντίον της Ελλάδας για το θέμα των χωρικών υδάτων, το γνωστό σε όλους μας (διότι επανάληψις μήτηρ μαθήσεως, άκμην και λατινικών…) «casus belli «. Σχολίαζα δε ότι η σύνδεση από την τουρκική αντιπολίτευση του PKK με την επίσημη ιρακινή κυβέρνηση (ή με ικανό μέρος αυτής έστω και στις περιοχές των Κούρδων) δεν μπορεί να είναι τυχαία, ειδικά όταν αυτή γίνεται από το στόμα ενός παλαίμαχου διπλωμάτη όπως ο εν λόγω πολιτικός.

Οι κινήσεις της τουρκικής κυβερνήσεως τελικώς ήταν όμως μάλλον εντυπωσιακότερες.

Μαθαίνουμε π.χ. ότι:

» (…)Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία εκτελεί επίσης πρωτόγνωρους ελιγμούς, καθώς για πρώτη φορά προχώρησε σε απευθείας συνομιλίες με τους ιρακινούς Κούρδους, τους οποίους μέχρι τώρα κατηγορούσε ότι υπέθαλπαν την τρομοκρατία του ΡΚΚ.

Στην ουδέτερη ζώνη της Βαγδάτης επίσημη διπλωματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μουράτ Οζτσελίκ (ειδικό απεσταλμένο της Αγκυρας στο Ιράκ) συναντήθηκε με τον ηγέτη των ιρακινών Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί, βάζοντας τέλος στη διακηρυγμένη πολιτική ότι «η Τουρκία αναγνωρίζει ως συνομιλητή της μόνο την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση». »

και ότι:

«Οπως διέρρευσε στον τουρκικό τύπο, στον Μπαρζανί επιδόθηκε τελεσίγραφο, καθώς «απαιτείται συγκεκριμένη δράση, όπως σύλληψη και έκδοση των ηγετών του ΡΚΚ που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ, καταχώρισή του στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και κλείσιμο των βορειοϊρακινών βάσεών του».»

 (Ελευθεροτυπία, το πλήρες άρθρο εδώ… )

Δηλαδή, από την μια πλευρά πράγματι επιδόθηκε τελεσίγραφο στην ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν (αν και όχι το βαρύ κι ασήκωτο casus belli που ζητούσαν οι κεμαλιστές), από την άλλη… ανατράπηκε πλήρως η (κεμαλική) τουρκική εξωτερική πολιτική, με έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση της κουρδικής ηγεσίας ως πολιτικού συνομιλητή και την de facto αποδυνάμωση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης στο Βόρειο Ιράκ… Οι ελιγμοί αυτοί απέναντι στους Κούρδους του Ιράκ έρχονται μήνες μετά την επίθεση φιλίας της Τουρκίας στην Αρμενία και την προσπάθεια ανάληψης διαμεσολαβητικού ρόλου στην επίλυση της διένεξής της με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την ενεργή ανάμειξη του Ερντογάν (ως διαμεσολαβητή επίσης) στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών Συρίας-Ισραήλ.

Τα μηνύματα είναι μάλλον σαφή:

1. Στο Ιράκ θα μπορούσαν να υπάρχουν και παραπάνω από μια εξουσίες με δικαίωμα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ακόμα κι αν μία απ’αυτές θα ήταν ένα αυτόνομο Κουρδιστάν (διαβάστε: μια διάσπαση του Ιράκ ή η κατατεμάχισή του σε ζώνες επιρροής, προς όφελος κυρίως της Τεχεράνης και εις βάρος ΗΠΑ και ΕΕ, θα μπορούσε υπό όρους να γίνει δεκτή από την τουρκική πλευρά).

2. Οι διαφορές ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζαν, αλλά και ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία θα μπορούσαν και να διευθετηθούν με τουρκική μεσολάβηση (διαβάστε: η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί στενότερες σχέσεις με την Μόσχα, υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη θα επέτρεπε στην πρώτη έναν ρυθμιστικό ρόλο σε Ερεβάν και Μπακού). Παρά το ανοικτό θέμα της γνωστής γενοκτονίας, αλλά και του ρόλου που έπαιξε η Τουρκία κατά τη σύγκρουση με τους Αζέρους το 1993, η Αρμενία συγκατατέθηκε στην προτεινόμενη τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη (διαβάστε: ο Τσάρος έγνεψε καταφατικά).

3. Οι διαφορές ανάμεσα σε Ισραήλ και Συρία είναι αγεφύρωτες… Αλλά ο Χαλίφης έχει μπλεξίματα στο εσωτερικό του Χαλιφάτου, και κάποιοι από τους συμμάχους του πήραν να τον κοιτούνε με μισό μάτι. Χρειάζεται κατεπειγόντως ένα επικοινωνιακό ματ, ένα τρόπαιο βρε αδερφέ. Την ίδια στιγμή Τεχεράνη και Δαμασκός αγωνίζονται ν’αποδείξουν ότι δεν είναι μητρόπολη και αποικία, και η Μόσχα δεν επιθυμεί να χάσει τον Χαλίφη (τέτοιο κελεπούρι, δύσκολα να ξαναβγεί στην Οθωμανία). Θαύμα, θαύμα αδελφοί! η Συρία θέλει να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ, αλλά μόνον με τον Ερντογάν τον Μεγαλοπρεπή στη μεσολάβηση (διαβάστε: ο, τι έγραψα… Τυφλοί είστε;)

Τουτέστιν αγαπητοί μου συμπολίτες, μέσα σε ελάχιστους μήνες, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Πασά από την Πόλη μετακινήθηκε άρδην προς ρωσικότερες στέππες και ιρανικότερα οροπέδια…  Και ως δια μαγείας ο υπόδικος Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση στα εσωτερικά, φορώντας το φωτοστέφανο του διεθνούς ειρηνοποιού(!).

Advertisements

Written by apostolosathinaios

Οκτώβριος 27, 2008 στις 20:30

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] πρώτο άρθρο Τα εξωτερικά παιχνίδια του Χαλίφη από την Πόλη αναφέρεται στην – ασιατική – εξωτερική πολιτική της […]

  2. […] από εσάς θυμούνται αναρτήσεις μου σχετικά με τους Κούρδους του Ιράκ…) στις τουρκικές αρχές, μια ενεργότατη ψύχρανση των […]

  3. […] πρώτο άρθρο Τα εξωτερικά παιχνίδια του Χαλίφη από την Πόλη αναφέρεται στην – ασιατική – εξωτερική πολιτική […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: